Click the link below for MLS details & ALL photos! 

2255 WILLIS RD

Meadows of Dan, Virginia

View Details


A small fraction of the special features included with this listing:

SITE LOCATION

The architects who designed the house chose the site to maximize the 360-degree long-range view of the surrounding mountains. There are no mature trees around the house obstructing the view but the yard has been professionally landscaped to frame the house. Parking for several cars is provided in front of the house and is well lit by a large four globe street lamp.

GREAT ROOM

At the top of the stairs, the entrance is flanked by two antique dark oak doors hung from an overhead iron rolling track. The floor on the upper level is a rich honey colored oak. Directly ahead angling left and right are two of the three walls of the thirty-five-foot-high textured stone chimney. Set in alcoves in each wall are flickering New Orleans style Bevelo gas lanterns. Opposite the left wall is the kitchen and opposite the right wall is the dining room. The third wall of the chimney is ten feet long, centered in which is a five-foot wide fireplace opening. Hanging from the center of the ceiling is a multi-globed very large iron and candlelight chandelier. 

KITCHEN

Centered in the opening is an eating island that seats three comfortably on bar stools pulled up to a black pock marked granite two tiered counter top over a cherry wood base with storage space. Above that is a custom iron and hand blown glass industrial meets art nouveau island light. On the right wall is a stainless steel double door refrigerator/freezer. To the left of that is a granite top counter with cherry cabinets above separated by a small rustic earth tone tile backsplash, populated with kitchen aid appliances. The cabinets, which have hidden pulls, cover that wall and the back wall, except for the window over the copper farmer’s sink. Centered on the right wall is an electric oven under a six- burner gas stove top with a tall custom copper vent hood above. The farmer’s sink centered on the back wall under the window is very deep, make from hammered copper. On the left wall is a balcony overlooking the solarium with an impressive custom iron branches, twig and leaf railing.

DINING ROOM

A large multi-paned bay window dominates with an awesome view of the sunrise over the distant mountains. Above a large reclaimed barn wood custom-made table surrounded by hair on hide chairs imported from Chile is an antique apricot veined alabaster and brass chandelier. Centered on the right wall is the twin of the kitchen balcony overlooking the solarium. 

MASTER BEDROOM, BATH AND SITTING ROOM

Just through the doors and to the right is the double pocket door access to the sitting room, which opens onto the terrace via a door on the north window wall. To the left of the entrance is a door to the master bathroom. Inside to the left is a rainforest granite top double vanity with above counter copper bowl sinks under a mirror hung back wall. Centered in the south wall is the knotty alder pocket door to the WC which on the right side has a floor to ceiling door to a huge medicine cabinet/linen closet. On the left side of the west wall a glass door opens to an Italian tile shower with a rainforest granite accent simulating a waterfall. In the center of the west wall is a double slipper copper bathtub with a mirror mosaic exterior in front of a free-standing copper faucet. The heated floor of the master bath is laid with dark rich earth tone Italian tiles. On the north wall is a door to a huge walk through closet finished with custom cabinets. The sunset view rivals that of Key West, especially for one who prefers the fascinating variations of long-range mountain views. 

GUEST BEDROOM

Windows facing the mountains to the north form the left wall of that room. Directly across, with flanking windows, is a glass door opening onto stairs to the yard below. 

THE TERRACE

The 1,000+ sq. ft. concrete terrace accessible only from the west sitting room on one end and the east sitting room on the other end spans the back of the house, except for the north wall of the master bedroom. The virtually invisible stainless steel cable railing does nothing to obstruct the view of the mountains and spectacular sunsets. 

THE LOWER LEVEL

The lower level can be accessed from the upper level by either of the two stairs descending from the solarium or by the elevator. Directly off the elevator is the main room of the lower level. The room is currently dominated by a seven-foot charcoal blue felted pool table centered under a custom crafted black iron and Patron tequila three-globe light sitting on a large red Persian carpet. The floor is covered with a variegated charcoal stone pebble just like that in the solarium. To the left is a door opening to a short hall. To the left at the end of that hall is an entrance into the laundry room and through that into a storage room. To the right is the entrance to one of the sets of stairs going up to the solarium. Back at the elevator to the right is a door opening to a bathroom with a tiled shower and a storage room.

A GUEST BEDROOM SUITE

Inside and to the left the wall is taken up by two sets of doors opening onto two closets. Right off those doors on the east wall are windows looking out onto the mountains on the left and a forest on the right populated with tall trees under which hundreds of rhododendrons flourish. Through the door in the left side of the north wall is a large room with double sink counter. Through that is a WC room with a tub/shower and a commode.

KITCHENETTE

Exit the guest bedroom suite and to the right is an interior wall. Just past that is a leather banquette under a window overlooking a small garden. The north wall is mostly two sets of glass paned French doors flanked by long windows revealing views of the mountains to the north. To the left of that wall is an interior wall back of a black pock marked granite counter top with drop in sink over cabinets and a small refrigerator with ice maker. Above are cabinets.

THE LOWER LEVEL CONTINUED

The three-car garage, boasts extensive closet space. There is a door to the garage immediately after leaving the kitchenette. Then to the left of that is a door to the home gym, a room large enough for various items of equipment and, of course, a television. If you walk through the room and out the other door you will be in a hallway that leads left to the iron stairs up to the solarium but before that on the left is an office/reading room. Right of the door out of the home gym is the second door entrance to the garage and directly across from that is the door exit to outside. The center of the wall is dominated by the base of the massive stone chimney, into which has been inserted a wood burning stove with glass doors on the front. On each side of the chimney a local cabinet maker built custom bookcases of wormy chestnut wood which was harvested locally many years ago. 

THE LOG CABIN GUEST HOUSE

A large stone mailbox is located solidly to the left of the entrance on Willis Road. A wooden four rail horse country style fence parallels the paved road and then encompasses like a frame on a picture the property which surrounds a 600 sq. ft. log cabin guest house constructed of hand hewn 6” x 12” logs and wood on stone pergola centered dominantly on a rise above an elliptical spring fed pond. The cabin is an antique weathered gray color with a brown stone chimney and is capped with a slate gray metal roof. A porch runs across the front overlooking the pond and yard featuring blue spruce and river birch trees. Inside through the custom made heavy plank front door held together by huge iron straps and featuring an antique speakeasy you will see that the exterior walls in the cabin are simply the inside of the hand hewn logs. The inside walls are constructed of rough sawed 1" x 12” planks and the floors are of the same plank sanded smooth. Entrance is into the great room. The chimney and gas burning fireplace are on the wall to the left. To the right is the open kitchen which features custom cabinets made of locally harvested wormy chestnut and at the back north end of the kitchen is the bathroom with shower/tub. The great room has a drop rod with ceiling fan. Stairs go up to the loft sleeping area which has a balcony overlook of the chimney and fireplace. Out the heavy custom made back door is a covered parking area. Leading off the right is a stone walkway which goes down to a large pergola with 4’ high stone back wall. The seating there provides a tranquil view of the spring fed pond.

ROADS AND OUT BUILDINGS

To get from Willis Road to the main house on the ridge at the top of the hill, a long road winds up and around. It is flanked on the down hillside by a huge timber guardrail identical in material and construction to the guardrails found along the Blue Ridge Parkway. On the up side of the road is a zig zag split rail fence identical in material and construction to the zig zag split rail fences found along the Blue Ridge Parkway. At the top two stone pillars flank the entrance to the house grounds. Prominent nearby is a 65’ tall windmill. The driveway splits there to straight ahead and to the right. Straight ahead goes around back of the house into the three-car garage. To the right goes in front of the house and then behind the bank of 36 solar panels which sits atop the one mile of deeply buried geothermal hoses. Proceeding to the east it runs past the 300’ long 100’ deep double fenced deer proof garden and on to the barn which is a 75’ foot long 35’ deep metal Morton Steel Building featuring three bays accessed front and back by roll up doors. At the north end of the building is a workshop. Back of the “barn” is a large chicken house with stain glass windows. To the south of the barn is a large greenhouse built into the side of the bank for heat retention and shelter from the wind. It is filled with custom built raised planting beds, gardening tools, a standing water pipe hose bib, a heater, fans, a desk, several chairs, a refrigerator and a microwave. Consider it a getaway cave. Down the hill back of the house across the pasture tucked into the edge of the magical forest is the campgrounds featuring a stone fire pit, large rock and stump seating and a building for storage of games and equipment. Further into the woods is an outhouse building. Following the trail deeper into the woods of tall majestic hard wood trees and broad leaf spreading rhododendrons leads to a spring fed small rock lined pool spilling over a short waterfall to form the headwaters of a small stream. Magical.


For the FULL list of features & amenities, message us today